Skoči na vsebino

Naročite se small plus

Nazaj

Ledvična okvara in dietna navodila za uravnavanje kalija

Kalij in njegova vloga

Kalij je v telesu pomemben element, ki se vpleta v delovanje vseh celic v telesu.
Na koncentracijo kalija v krvi so najobčutljivejše mišične in živčne celice ter celice električnega prevodnega sistema srca. Povišana vrednost kalija v krvi je zato življenjsko nevarna. V zdravem organizmu je zato koncentracija kalija v krvi zelo natančno uravnavana.

Vloga ledvic pri uravnavanju kalija

Ledvice so najpomebnejši organ, ki sodelujejo v uravnavanju koncentracije kalija v krvi.
Pri okvari ledvične funkcije prihaja do zmanjšanega izločanja kalija s sečem in s tem do naraščanja koncentracije kalija v krvi ali hiperkalijemije. Do problema hiperkalijemije prihaja še posebno v najtežji stopnji ledvične okvare, ki jo imenujemo ledvična odpoved. Problem hiperkalijemije je pri kolnikih z ledvično okvaro pogostejši pri sladkornih bolnikih in pri bolnikih ki prejemajo zdravila iz skupine ACE inhibitorjev in ATII antagonistov.

Zmanjšanje vnosa kalija s hrano lahko dosežemo z

z ustreznim izborom hranil, ki vsebujejo manj kalija,
pravilno pripravo hranil, ki zmanjšajo vsebnost kalija v zaužiti hrani,
z zdravili, ki zmanjšujejo absorpcijo že zaužitega kalija.  

Živila z veliko vsebnostjo kalija

suho sadje, orehi, mandeljni
pečen krompir
mesni ekstrakti
mleko, jogurt, gosti siri
čokolada, kakav
drobovina, mesni izdelki (klobase, salame)
stročnice, cvetača, brokoli, svež paradižnik in špinača
banane, marelice, avokado
gosti sadni sokovi

Živila z malo vsebnostjo kalija

riž in testenine
kuhano sadje in kuhana zelenjava
maslo, margarina
vse vrste kruha
kompoti, marmelade, med

Splošna navodila za pripravo hrane za zmanjšanje vnosa kalija.
Kuhajte v veliki količini vode, po kuhanju vodod zavržite. Hrane ne pripravljajte v loncu pod pritiskom ali v mikrovalovni pečici.

Posebna dietna navodila za zmanjšanje vnosa kalija

Zmanjšajte vnos svežega sadja, zelenjave in sadnih sokov.
Predno spečete ali pocvrete krompir ga vedno namakjte za 10 minut v vreli vodi.
Krompir deloma ali v celoti nadomestite z rižem ali testeninami, ki vsebujejo bistveno manj kalija.
Uživanje mleka omejite na največ 2,5 dcl na dan.
Uživanje mesa omejite na 12 dkg na dan in to le 3x tedensko.