domov  |  nazaj  |  natisni  |    |  kolofon
 

nasveti

Ledvična okvara in dietna navodila za uravnavanje kalija

LEDVIČNA OKVARA IN URAVNAVANJE KALIJA   pdf

Kalij in njegova vloga
Kalij je v telesu pomemben element, ki se vpleta v delovanje vseh celic v telesu.
Na koncentracijo kalija v krvi so najobčutljivejše mišične in živčne celice ter celice električnega prevodnega sistema srca. Povišana vrednost kalija v krvi je zato življenjsko nevarna. V zdravem organizmu je zato koncentracija kalija v krvi zelo natančno uravnavana.

Vloga ledvic pri uravnavanju kalija
Ledvice so najpomebnejši organ, ki sodelujejo v uravnavanju koncentracije kalija v krvi.
Pri okvari ledvične funkcije prihaja do zmanjšanega izločanja kalija s sečem in s tem do naraščanja koncentracije kalija v krvi ali hiperkalijemije. Do problema hiperkalijemije prihaja še posebno v najtežji stopnji ledvične okvare, ki jo imenujemo ledvična odpoved. Problem hiperkalijemije je pri kolnikih z ledvično okvaro pogostejši pri sladkornih bolnikih in pri bolnikih ki prejemajo zdravila iz skupine ACE inhibitorjev in ATII antagonistov.


Pomen izbora in priprave hranil:

Zmanjšanje vnosa kalija s hrano lahko dosežemo z :
- z ustreznim izborom hranil, ki vsebujejo manj kalija,
- s pravilno pripravo hranil, ki zmanjšajo vsebnost kalija v zaužiti hrani,
- z zdravili, ki zmanjšujejo absorpcijo že zaužitega kalija.  

Živila z veliko vsebnostjo kalija:
- suho sadje, orehi, mandeljni
- pečen krompir
- mesni ekstrakti
- mleko, jogurt, gosti siri
- čokolada, kakav
- drobovina, mesni izdelki (klobase, salame)
- stročnice, cvetača, brokoli, svež paradižnik in špinača
- banane, marelice, avokado
- gosti sadni sokovi

Živila z malo vsebnostjo kalija:
- riž in testenine
- kuhano sadje in kuhana zelenjava
- maslo, margarina
- vse vrste kruha
- kompoti, marmelade, med

Splošna navodila za pripravo hrane za zmanjšanje vnosa kalija:
- kuhajte v veliki količini vode.
- po kuhanju vodod zavržite.
- hrane ne pripravljajte v loncu pod pritiskom ali v mikrovalovni pečici.

Posebna dietna navodila za zmanjšanje vnosa kalija
- zmanjšajte vnos svežega sadja, zelenjave in sadnih sokov.
- predno spečete ali pocvrete krompir ga vedno namakjte za 10 min. v vreli vodi.
- krompir deloma ali v celoti nadomestite z rižem ali testeninami, ki vsebujejo bistveno manj kalija.
- uživanje mleka omejite na največ 2,5 dcl na dan.
- uživanje mesa omejite na 12 dkg na dan in to le 3x tedensko.


 
POVEČAJ
ZDRAVSTVENI ZAVOD MEDICINSKI CENTER ŠINIGOJ NOVA GORICA

Lokacija ambulante: Bevkov trg 6, 5000 Nova Gorica
Sedež: Sedejeva ulica 6, 5000 Nova Gorica
Direktor zavoda: Martin Šinigoj, dr. med., spec. interne medicine

Registrski podatki: Register Okrožnega sodišča v Novi Gorici
Registrski vložek: 1/05130/00
Matična številka: 2316714
ID številka za DDV: SI 36204480
Transakcijski račun: SI56 0444  4000 1370 814 pri Nova KBM d.d.

Telefon: +386 (0)58 501150
E-pošta:
Spletna stran: www.mc-sinigoj.si/
Urnik ambulante:

NEFROLOŠKA AMBULANTA

Ponedeljek   13:30 - 17:45
Torek07:30 - 13:30 in15:00 - 17:30
Sreda -  -  -
Četrtek -  -  -
Petek07:30 - 11:00

ULTRAZVOČNA AMBULANTA
Ponedeljek   17:45 - 21:00
Torek -  -  -
Sreda07:30 - 14:00
Četrtek07:30 - 14:00
Petek -  -  -

----------------------------------
Urnik velja za redni program na napotnico od 30.3.2014 dalje.

Naročanje - splošne informacije